Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg olvasztott margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 2 dl tej A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, mazsola, fahéj, vaníliás cukor, cukrozott narancshéj, kevés rum, 1 citrom reszelt héja, tej, ízlés szerint cukor A tetejére 1 tojás Először a tölteléket készítjük el. Kevés tejben megfőzzük az ízlés szerint cukrozott mákot, mazsolát, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat adunk hozzá. A cukrozott diót is tejben főzzük meg, ehhez fahéjat és rumban áztatott cukrozott narancshéjat adunk. A túrót jól kikeverjük, vaníliás cukorral, citromhéjjal, 1 tojás sárgájával és mazsolával, a cukrot csak akkor adjuk hozzá, mielőtt e tésztára tesszük. Ezután elkészítjük a tésztát. 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a hozzávalókból közepesen lágy tésztát készítőnk, majd kelesztjük. Amikor megkelt 45 cm szélesre kisodorjuk, ezt 3 db 15 cm-es csíkra vágjuk, és mindegyikre egy-egy féle tölteléket teszünk. A tészta két szélét ráhajtogatjuk a töltelékre, hogy hengereket kapjunk, majd összefonjuk. Kb. 26-28 cm átmérőjű kivajazott kuglóf, vagy tortaformába tesszük, ez utóbbi közepére kis tűzálló valamit teszünk, hogy a kalács középén lyuk maradjon. A formában is kelesztjük még 20-30 percig, tetejét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben először nagy, majd kis lángon megsütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
|