Hozzávalók: egy 19 cm átmérőjű, 7,5 cm magas tortaformához kéttojásos piskóta, egy 23 cm átmérőjű, 6,5 cm magas tortaformához háromtojásos piskóta. A túrókrémhez: 50 dkg túró, 2,5-3 dl habtejszín, ízlés szerint cukor, egy nagyobb citrom reszelt héja, őszibarack befőtt, vagy kompót, 5 kiskanál zselatin (nem tortabevonó). A tetejére díszítéshez színes cukorka drazsé, tálaláskor tejszínhab. Elkészítés: Először a piskótát készítjük el. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük. A tojásfehérjét felverjük, egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, és tojásonként 1-1 kanál cukrot és lisztet. Előmelegített sütőben közepes-kis lángon megsütjük. A túrót villával összetörjük, belereszeljük a citromhéjat, cukrozzuk (nem kell sajnálni a cukrot, a túró sok cukrot "elbír"), hozzáadjuk a felvert tejszínt, a zselatint elkeverjük másfél dl őszibarack kompótlében, forralásig hevítjük, majd kis lángon 1-2 percig főzzük még. Ha már nem olyan forró, de még teljesen folyékony, hozzákeverjük a túrókrémhez. Az egészet alaposan átkeverjük, nem kell megijedni, ha a krémünk kissé folyékony lesz. Közben a piskótát visszatesszük a tortaformába, (a forma alját is visszaszereljük), megkenjük vékonyan vajjal, beborítjuk a szeletekre vágott őszibarackkal, és ráöntjük a krémet. Az őszibarack szeleteket ne tegyük kijjebb mint a piskóta széle, mert akkor a krém le tud folyni a forma aljáig, és akkor a torta széle is szép, egyenletesen sima lesz. Hűtőszekrénybe tesszük, és csak másnap tálaljuk.
|